Šmakuláda Brambory Branibora

5. února 2018 v 20:46 | Nindë |  Posedlá kreativitou


Tento pokrm vznikl dne 4.ledna 1866. Byl podáván Bedřichovi Smetanovi před první premiérou opery "Braniboři v Čechách". Tuto speciální šmakuládu uvařil jistý Věnceslav z Kadešic. Ten ovšem byl zavražděn pouhé čtyři hodiny poté, co Bedřich toto jídlo požil a tak se zachoval jen jeden originální recept a to v chaloupce v Kadešicích. Tam jsem ho také našla a následně po připravení této Šmakulády jsem se rozhodla se s ním podělit, protože větší dobrotu jste určitě dlouho neměli.
Co je potřeba?

Ingredience:
100 ml velbloudího mléka
50 g hořké čokolády z Madagaskaru
200 g normandského másla
1 odleželý kachní mozek
10 listů aloe vera od babičky
špetka kmínu
pár dětských slz

Pomůcky:
Hrnek a lžíce
Malý kastrůlek
Sporák
Ostrý nůž
Větší pánev se silným dnem a poklicí
Měchačka

Kolik bude porcí?
Tento recept je jen pro labužníky a každý laubžník ví, že to co si uvaří má i sám sníst, takže doporučená porce je jen jedna.

Jak dlouho to bude trvat?
Pokud se bude počítat shánění ingrediencí, tak předpokládaný čas je měsíce, dva.

Jak Šmakuládu Brambory Branibora uvařit?
Jako první věc, která je potřeba udělat je nalít odměřené mléko do malého kastrůlku a ten následně dát na sporák. Plotýnku je nutné zapnout a to tak, aby hřála co nejvíc. Hořkou čokoládu si nalámejte na menší kousky a přidejte k mléku. Postupně by měla roztávat a to je ten pravý čas pro zamíchání lžící. Míchejte lžící tak dlouho a důrazně dokud se čokoláda v mléku úplně nerozpustí. Pak vypněte plotýnku a následně onu tekutinu přelijte z kastrůlku do hrnku. Podle toho, zda-li máte rádi horké či vlažné nápoje nechte horkou čokoládu odstát. Pak jí s nadšením v očích vypijte.

Pokud jste opravdu pili s nadšením, tak se můžete vrhnout na další krok. Na sporák položte větší pánev a zapněte na plný příkon příslušící plotýnku. Na dno pánve položte normandské máslo. Rozhodně normandské máslo nenahrazujte obyčejným českým máslem, to totiž není utvořené na vaření Šmakulád. Silně zavánějící kachní mozek si ostrým nožem rozřízněte na 3 části. Až se máslo na pánvi zcela rozpustí, tak plotýnku přepěněte na mírný oheň. Měchačkou máslo promíchejte sedmkrát směrem od západu k jihu a dvanáctkrát směrem od východu k západu. Na pánev položte všechny tři části kachního mozku a pánev přikryjte poklicí. Listy babiččina aleo vera nožem rozdělte na kostičky ty přidejte ke kachnímu mozku na pánev. Vše přesypte solí a přiklopte pokličkou. Nechte vše dusit přesně 66,6 minut. Po uplynutí té doby vypněte sporák, odendejte poklici a přesypte obsah pánve kmínem a zakápněte dětskými slzami utrpení.

Hotový pokrm je dobré servírovat přímo na pánvi a případně jej ještě můžete dosolit krkavčími slzami, protože dětské slzy mají spíše sladkokyselou chuť, nebo můžete směs dokořenit smaragdovými lupénky. Opravdu nedoporučuji suroviny nahrazovat jinými alternativami. Mohla by se tak pokazit chuť celé Šmakulády.

Pistácie

Dobrou chuť ti přeje, tvá Nindë


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | E-mail | Web | 22. února 2018 v 7:03 | Reagovat

:-D Zůstala bych u úvodního kroku a udělala si horkou čokoládu, tu s nadšením v očích vypiju, ale zbytek radši testovat nebudu. :-D

2 Nindë Nindë | Web | 24. února 2018 v 17:37 | Reagovat

[1]: Máš stále pud sebezáchovy :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama